Waar moet je op letten als je een bedrijfswoning wilt kopen?
Je wilt graag je eigen bedrijf opzetten, of je hebt de ambitie om zzp’er te worden. Dan klinkt een kantoor of werkruimte aan huis wel erg aantrekkelijk. Wel moet je rekening houden met de regelgeving; deze verschilt namelijk per gemeente voor het bezitten van een bedrijf aan huis. Ook verschilt de regelgeving per bedrijf. Komen er veel klanten langs of verricht je werkzaamheden die veel lawaai veroorzaken? Hieronder vertellen we je waar je op moet letten als je een bedrijfswoning wilt kopen.
Maximaal 1/3 van de woning mag als bedrijfswoning gebruikt worden. Bedenk dus van tevoren goed of jouw bedrijf nog in de groeiende fase zit. Het kan namelijk zijn dat de bedrijfswoning over een paar jaar niet meer geschikt is om je bedrijf draaiende te houden. Kijk daarom goed naar de regels die voor jouw woning gehanteerd worden en ga er niet vanuit dat alles zomaar toegestaan is.
Personeel en klanten
Ben je zzp’er of heb je personeel in dienst? Voor jezelf heb je genoeg werkruimte nodig, maar eventueel personeel wil je ook een goede werkplek kunnen bieden. Ook als je klanten gaat ontvangen, is het belangrijk dat je professionaliteit uitstraalt.
Lees het bestemmingsplan goed
Als je overweegt om een woning met bedrijfsruimte te kopen, is het belangrijk dat je weet wat in het bestemmingsplan staat. Het bestemmingsplan bepaalt namelijk of je wel of geen hypotheek af kunt sluiten. Staat er in het bestemmingsplan ‘wonen’ vermeldt? Dan zit je goed. Dat betekent dat je een hypotheek kunt afsluiten. Staat dit niet in het bestemmingsplan vermeldt? Dan is het helaas niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten.
Denk goed na over de financiering
Er zijn verschillende belastingopties mogelijk. Je moet een duidelijke scheiding kunnen maken tussen woon- en bedrijfsruimte. Hierbij wordt vooral gekeken of er een bouwkundige scheiding is en of beide delen een eigen opgang hebben.
Denk daarnaast goed na over de vraag: hoe ga ik de woning financieren? Ga je hiervoor je eigen vermogen of ondernemersvermogen inzetten? Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Deze hebben we hieronder op een rijtje gezet.
Financiering uit eigen vermogen:
– Je hoeft geen omzetbelasting te betalen
– Je hebt geen recht op belastingaftrek
Financiering uit ondernemersvermogen:
– De voorbelasting is aftrekbaar
– Geldverstrekkers kunnen niet altijd 100% van de woningwaarde leveren. Dit is meestal een verstrekking norm van 70%
Voordelen
Een bedrijfswoning als Three in One in Reek heeft natuurlijk veel voordelen. Zo heb je geen reistijd en kan je het werk makkelijk combineren met je (jonge) gezin. Een bedrijfsruimte kan je daarnaast zo indelen zoals jij het graag wilt. Het mooie Brabant biedt ook voordelen an zich, deze staan beschreven in de volgende blog: voordelen van het prachtige Brabant.
Bedrijfswoning kopen?
Het is tegenwoordig lastig om een bedrijfswoning te kopen. Maar wij hebben de ultieme oplossing; in Reek hebben wij wonen, werken en leven gecombineerd tot één geheel. Het betreft een grote werkruimte met een leef- en woonruimte. Dit biedt volop mogelijkheden om door te groeien als ondernemer. Je kan de woning zo indelen hoe je zelf wilt. Je buren zijn allemaal ondernemers waar je mee kan sparren en ideeën mee op kunt doen.