Welke wet-en regelgeving is belangrijk voor een eigen onderneming aan huis?

Wil je een eigen onderneming starten en wil je deze aan huis vestigen? Dan zijn er een aantal wetten en regels waar je rekening mee moet houden. Wij zetten de wet-en regelgeving voor een eigen onderneming aan huis op een rijtje, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Bestemmingsplan

Bekijk en controleer het bestemmingplan van je woning. Je mag alleen een bedrijf aan huis starten als er maar een klein deel van de woning voor nodig is. Het officiële bestemmingplan kun je opvragen bij de gemeente. Past het niet binnen het bestemmingplan? Dan is het aanvragen van een omgevingsvergunning onvermijdelijk.

Huur- en hypotheekovereenkomst

Huur je een huis of heb je een hypotheekovereenkomst? Controleer deze voorwaarden om te bekijken of de verhuurder of de bank hier bepaalde eisen aan stelt.

  • Welke wet-en regelgeving is belangrijk voor een eigen onderneming aan huis?

Mogelijkheid opsplitsen

Bekijk of de woning kan worden opgesplitst in een bedrijfs-en woninggedeelte. Dit is nodig voor de inkomstenbelasting en de BTW.

Vrije beroepen

Controleer de regelgeving voor vrije beroepen vanuit huis. Val je net tussen deze vrije beroepen in, dan hoef je meestal geen toestemming te vragen bij de gemeente. Let op: de onderneming mag maar maximaal een derde van de woning innemen. Het is dus belangrijk dat je je hier aan houdt. Onder een vrij beroep vallen bijvoorbeeld tandartsen, huisartsen, leraren en psychologen. Als je geen vrij beroep uitoefent, dan moet je eerst toestemming vragen aan de gemeente die de noodzakelijke documenten, zoals het bestemmingplan, zal opvragen.

Fiscale regels

Controleer de fiscale regels bij het starten van een eigen bedrijf aan huis. Zo moet er worden gecontroleerd of de onderneming zelfstandig is. Hierbij wordt er gekeken naar de volgende drie factoren: de werkruimte heeft een eigen ingang, er zijn sanitaire voorzieningen aanwezig en de werkruimte kan worden verhuurd aan andere partijen.

Verzekeringen

Sluit verzekeringen af om niet voor hoge kosten te komen te staan. Kies naast de privé verzekeringen ook voor zakelijke verzekeringen zoals: aansprakelijkheidsverzekering, opstalverzekering en een rechtsbijstandverzekering. Prettige bijkomstigheid: deze verzekeringen zijn fiscaal aftrekbaar voor ondernemers.

Wilt je meer informatie?

Bij Three in One bieden wij startende ondernemers de kans om wonen, werken en leven op één plek mogelijk te maken. In een kleinschalige wijk in het prachtige Reek bieden wij woningen met de mogelijkheid om een eigen onderneming op te zetten. Een ruim project, waarbij je zowel fijn kunt wonen, als kunt ondernemen. Het woongedeelte wordt voorzien van een moderne woonkamer en er is genoeg ruimte om het te kunnen inrichten naar jouw wens.

Voor het werkgedeelte is er genoeg ruimte om je hobby of onderneming naar een hoger level te brengen. Bovendien is het leefgedeelte optimaal, doordat je in een buurt woont met mensen met dezelfde ondernemersgeest. Je kunt met je ondernemende buren samenkomen op één van de mooie terrassen waar de woningen over beschikken. Wil je meer informatie over het wonen, werken en leven project van Three in One? En ben je nieuwsgierig voor wie deze bedrijfswoningen geschikt zijn? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek!