Een bedrijf aan huis beginnen: mag dat zomaar?

Heel veel startende ondernemers beginnen hun werkzaamheden vanuit huis. Niet alleen bespaar je hiermee kosten doordat je geen ruimte hoeft te huren, ook is het lekker dichtbij en bespaar je reistijd. Klinkt ideaal dus. Sommige werken vanuit een werkkamer of vanaf zolder, andere richten een speciale werkplek in in een aanbouw of garage of schuur. Wat jouw situatie ook is, welke ondernemer die een bedrijf aan huis wil beginnen krijgt te maken met verschillende regels. Mag je zomaar een bedrijf beginnen aan huis, wat mag er wel en wat mag er niet, en waar moet je nog meer rekening mee houden?

Check het bestemmingsplan van je woning

Het eerste wat belangrijk is om te controleren, is het bestemmingsplan van je woning. Elke gemeente heeft voor elke woning of gebouw een bestemmingsplan afgegeven. Hierin staat dus of je wel of geen bedrijf aan huis kunt beginnen. De meeste woningen hebben enkel een woonbestemming, waardoor uitvoering van veel beroepen in deze woningen niet mogelijk lijkt. Toch is veel afhankelijk van het soort onderneming. Uitoefening van zogenaamde ‘vrije beroepen’ mag namelijk vaak wel in een woning.

Wat mag er wel en wat mag er niet?

Vrije beroepen zijn dus doorgaans toegestaan om aan huis te beginnen, zolang ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Er is geen vaste lijst van vrije beroepen, maar over het algemeen gaat het over beroepen die iedereen zelfstandig kan uitoefenen na het volgen van een opleiding. Denk aan tekstschrijver, accountant of journalist. Toestemming moet altijd expliciet worden aangevraagd. Andere voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • Maximaal 1/3 van de woning mag voor bedrijfsactiviteiten gebruikt worden

In de meeste gemeenten mag je maximaal 1/3 van je gehele woning als bedrijfsruimte gebruiken. De gemeente wil namelijk graag het woonkarakter behouden en voorkomen dat de woning een bedrijfspand wordt. Als je je hier niet aanhoudt, riskeer je een boete. Verwacht je dus dat je snel zult gaan groeien met je bedrijf, of heb je deze ambitie? Bedenk dat of jouw plannen binnen deze regel blijven.

  • Beroepen met klanten

Bij veel vrije beroepen, heb je te maken met klanten. Denk aan een kapper of fysiotherapeut. Hoewel dit dus wel vrije beroepen zijn, is het vaak moeilijker om hiervoor toestemming te krijgen voor een bedrijf aan huis. Dit heeft te maken met het feit dat jouw klanten jou komen bezoeken en de omgeving daarop ingericht moet zijn. Zo kunnen zij overlast veroorzaken en dien je parkeervoorziening te hebben. Veel woonwijken zijn hier niet op ingericht. Niet altijd wordt zo’n verzoek geweigerd, dit wordt per gemeente en per aanvraag bekeken.

  • Personeel aannemen

In een bedrijf aan huis mogen enkel de bewoner(s) van de woning werkzaam zijn. Het is dus niet toegestaan om personeel aan te nemen en op jouw locatie te laten werken. Verwacht je dus dat je deze stap snel wilt gaan maken, overweeg dan toch om op zoek te gaan naar een externe bedrijfsruimte.

  • Overlast

Je mag met je bedrijfsactiviteiten geen overlast veroorzaken. Daarom zijn voor bijvoorbeeld horecabedrijven hele uitgebreide vergunningen nodig. Maar overlast is een breed begrip. Denk bijvoorbeeld ook aan een webshop. Als er constant bestelbusjes op en aan komen rijden, kan dit ook overlast geven bij buurtbewoners. Om die reden kan ook zo’n bedrijf geweigerd worden om aan huis te starten.

  • Reclame

Het uiterlijk van de woning, moet een woning blijven. Om die reden mag je dan ook geen grote, opvallende reclameborden ophangen. Een klein bordje naast de voordeur is wel toegestaan.

De regels verschillen heel erg per gemeente. We raden dus altijd aan om met je eigen gemeente in gesprek te gaan over jouw wensen en doelen.

Financiële en fiscale gevolgen

Er komen ook een hoop financiële en fiscale gevolgen kijken bij het beginnen van een bedrijf aan huis. Heb je een koophuis? Controleer dan altijd in je hypotheekvoorwaarden of hier iets genoemd wordt over bedrijfsactiviteiten aan huis. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor een huurwoning, hier zijn ook vaak regels over gemaakt in de huurvoorwaarden.

Aftrekbare kosten

Alle ondernemingen mogen de gemaakte kosten opvoeren als bedrijfskosten, deze zijn aftrekbaar voor de belasting. Bij een bedrijf aan huis geldt dit vaak niet. De bedrijfsruimte moet een zelfstandige ruimte zijn om in aanmerking te komen met fiscale voordelen. Een zelfstandige werkruimte heeft:

  • Een eigen ingang of opgang
  • Sanitaire voorzieningen
  • De ruimte kan verhuurd worden aan derden

De kosten voor de inrichting van de werkruimte zijn in veel gevallen niet aftrekbaar. Denk aan een bureau, bureaustoel en energiekosten. De apparaten die je daarnaast nodig hebt voor je werkzaamheden, zijn vaak wel aftrekbaar. Denk aan een laptop, koptelefoon of mobiele telefoon. Bespreek deze zaken altijd met je bedrijfsadviseur of accountant.

Verzekeringen

Je woning is, als het goed, verzekerd voor alle belangrijke zaken. Je bedrijfsruimte aan huis valt niet onder deze verzekeringen. Hier dien je dus aparte verzekeringen voor af te sluiten. Denk aan een aansprakelijkheidsverzekering, opstalverzekering en rechtsbijstandverzekering. Zakelijke verzekeringen zijn volledig fiscaal aftrekbaar voor alle ondernemers.

De voordelen van een bedrijfsruimte van Three in One

Zoals je hebt kunnen lezen, komt er een hoop kijken bij het starten van een bedrijf aan huis. Ook is in sommige gevallen niet altijd mogelijk om te starten aan huis. Bijvoorbeeld als je op korte termijn personeel wilt aannemen of wanneer je een maakbedrijf hebt die overlast kan veroorzaken. De woningen van Three in One hebben een unieke combinatie van een woonfunctie en bedrijfsfunctie. De onderdelen zijn gescheiden en zelfstandig, maar wel verbonden. Daarom kun je gebruik maken van fiscale voordelen en allerlei bedrijfsactiviteiten uitvoeren, en voelt het toch als een bedrijf aan huis. Three in One is een project in Reek, Noord-Brabant. Nabij belangrijke uitvalswegen als de A50 en A59, maar op steenworp afstand van een natuurgebied. Wil jij een volgende stap zetten met je bedrijf? En ben je nieuwsgierig voor wie dit project geschikt is? Neem contact op voor meer informatie.